Пиле за кум

Пиле за кум
Снимка: цветослава киркова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Традицията повелява специално за кума и кумата да се приготви кумско пиле. Колкото по-хубаво, толкова по щастливи ще бъдат младоженците"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • бира
  • масло
  • червен пипер
  • за украсата
  • колбаси - 4 бр. луканков салам слайс
  • бекон - 1 бр. слайс
  • чушки - 2 бр. червени
  • яйца - 1 бр.
  • маслини
  • маруля
  • царевица
  • палачинки
  • моркови
  • тиквичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето, осолете го много добре. Намажете го с олиото, смесено с червения пипер и черния пипер и го сложете в тавичка. Налейте бирата и малко олио, завийте го с фолио и печете за около 40 минути в загрята фурна. След това свалете фолиото и оставете във фурната, докато хване златиста коричка.

Преди да пристъпите към украсата, пилето трябва да се е охладило добре. В подходящ поднос подредете измитите и подсушени листа маруля. Тиквичката срежете на две, вземете половината и я сложете в средата. Тиквичката трябва да е с диаметър същия като отвора на пилето, тя се използва за опора на пилето, за да не се обърне пилето в подноса.

Сложете пилето върху тиквичката, все едно е седнало. В отвора, където е била шията, забучете моркова - него ще използвате за опора на главата. Вземете яйцето и с помощта на остро ножче направете дупка от която ще излеете вътрешността на черупката. Измийте я и подсушете, а след това с помощта на молив нарисувайте очи, вежди и мустак върху нея. Забучете я внимателно върху моркова и вече имате глава на вашето кумско пиле.

Луканковия салам закрепете върху гърдите на пилето, като си помагате с клечки за зъби, отдолу прикрепете бекона, палачинката използвайте за наметало. Срежете чушките и забучете краищата върху кълките на пилето, капачето на едната чушка използвайте за калпак. Нанижете гердан от нахута и го сложете на шията на пилето. Добавете още елементи отстрани, за да има по-голям ефект.

Това беше второто ми такова пиле. В събота ми предстои да правя пак такова, за една сватба. Направата на такова пиле беше истинско удоволствие за мен :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ГЕРГАНА ЯНКОВА
ГЕРГАНА ЯНКОВА
Страхотна идея, много ми хареса. Поздравления за изпълнението... много оригинално :)
19.10.2016 14:08
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Мн е готино това пиле, Цвети :)
19.10.2016 14:01