Начин на приготвяне
Намазнете или застелете с хартия за печене 25 см квадратна тава или 28 см диаметър кръгла тава.
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте маслото, захарта и ванилията до получаването на пухкава смес.
Добавете едно по едно яйцата, а след тях и пресетите брашно, сода.
След тях разбъркайте с какаото и прясното мляко, в което предварително сте разтворили оцета или лимоновия сок.
Сипете сместа в тавата и сложете да се пече за около 1 час и малко повече. Проверявайте накрая готовността с клечка.
Оставете за около 5 минути в тавата преди да обърнете шоколадовия блат върху решетка, за да се охлади напълно.
Ако увиете блата във фолио, може да го сухраните на хладно до 2 седмици.
Преди употреба, разделете блата на 2-3 отделни, по-тънки блата.
Коментари
брашно - 350 г
брашно - 125 г самонадигащо се