Начин на приготвяне
Пилешките гърди се сваряват във вода с малко сол, като се премахва пяната която се образува. Изваждат се, обезкостяват се и ги накъсваме на едри парчета. Бульонът се прецежда и запазва.
Загрява се олио в тенджерка и сипваме ситно нарязан лук да се запържи.
Добавя се измит и отцеден ориз, пържи се до стъклен вид. Сипва се пилешкият бульон и оставяме на котлона за 5 минути, като се разбърква периодично.
Набъбналият ориз прехвърляме в тавичка, отгоре се разпределя накъсаното пилешко месо, ако е нужно се долива още бульон.
Печем в загрята фурна 180 градуса, докато оризът поеме течността. Сервираме ориза на фурна, поръсен с прясно смлян черен пипер.
Белият ориз с пилешко на фурна е вкусен и лесен.