Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тава. След това към него се добавят содата и солта. Маята се разтваря в 100 мл вода. След като маята се е разтворила хубаво във водата се изсипва при брашното. Разбърква се хубаво.
Постепенно се добавя и останалата вода, бърка се хубаво.Трябва да се омеси много хубаво. Тестото е готово, когато в него се образуват мехури.
Настърганата тиква се смесва с галетата. Галетата се слага заради соковете но тиквата, за да не стане баницата водниста. Полученото тесто се разделя на пет равни топки.
Всяка топка се разточва отделно на тънка кора. Всяка разточена кора се поръсва с тиква, канела, захар и олио. Всяка кора се навива на руло. Рулото не трябва да е много стегнато.
Готовите рула се подреждат в намаслена тава, като се започва от средата към края, да се подреждат спираловидно. Готовата баница с тиква се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около час.