Сос Холандез (Беарнез)

23/12/2019
"Висш кулинарен пилотаж в кухнята "
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 233
  • Преглеждания за месеца209
  • Преглеждания за седмицата31
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. жълтъци
  • вода - 2 с.л.
  • масло - 200 г
  • лимони - 1/2 сок
  • сол
  • бял пипер
  • за превръщането му в сос Беарнез
  • естрагон
  • шалот
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се смесват с водата в купа, сложена на водна баня и се разбиват добре - докато се получи бяла пухкава смес.

Маслото за соса се разтопява и се налива на тънка струя към жълтъците при постоянно бъркане.

Белтъкът, който се отделя от разтопеното масло на дъното на съда, не се слага. След като се поеме всичкото масло, се овкусява със сол, бял пипер и лимоновия сок.

Ако искате да получите сос Беарнез - подходящ за стекове, използвайте основата на сос Холандез, добавяйки естрагон и шалот.

Холандез е един от петте основни сосове от семейството на белите сосове.

Той е добавен в списъка с петте майчини сосове на Огюст Ескофие още през 1903 г.

Този списък той доизглажда от този на Мари-Антоан-Карем, който вписва 4 фундаментални соса на Френската кухня в началото на ХIX в.

Комплект стилни стъклени сосиери Juliette - 2 бр.
Избери класиката! Поднеси стилно с:
Комплект стилни стъклени сосиери Juliette - 2 бр.
4.99 лв.
Виж ››

Подредете трапезата с елегантност и стил, като не пропускате да сложите и тези стъклени сосиери с изчистен дизайн.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар