Профитерол

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Профитерол1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Сладко изкушение за всички онези, които просто не си представят деня без сладкиши и пастички"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 1 в.ч.
  • брашно - 1 в.ч.
  • за крема
  • прясно мляко - 2 - 1/2 в.ч.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л. пресято
  • ванилия - 1 пакет
  • за глазиране
  • прясно мляко - 2.5 в.ч.
  • сос - 1 пакет шоколадов
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджера се слагат маслото и водата. След като се разтопи маслото и започне да къкри, се добавя и брашното, като се разбърква постоянно.

Когато се сгъсти, се сваля от огън и се оставя да изстине. След това към тестото се счуква едно яйце и се разбърква с миксер.

После се добавя второто яйце и пак се разбива с миксер. Накрая се добавя и третото яйце и отново се разбърква с миксер. Важното тук е тестото да поеме много хубаво яйцата. Затова се счукват поотделно.

Вземат се две лъжици, с помощта на които се загребват от тестото топчета и се подреждат в предварително намаслена тава. Пекат се във фурна на 180 градуса без да се отваря капакът на фурната.

През това време се приготвят кремът и глазурата.

За крема прясното мляко, захарта и брашното се слагат в тенджера и се разбъркват хубаво. Оставя се да покъкри малко. След това се сваля от огън, добавя се ванилията и се оставя да се охлади.

Глазурата за профитерола се приготвя по описанието на гърба на опаковката и също се оставя да се охлади. Готовите профитероли се изкарват от фурната, оставят се да се охладят за около 5-10 минути.

След това еклерчетата внимателно се режат с нож по средата, но не до края, пълнят се с по една чаена лъжичка от приготвения крем, нареждат се в подходяща тава и се глазират с шоколадовия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: