Начин на приготвяне
Нарежете маслото на кубчета. Загрейте водата с млякото и солта, и добавете маслото да се разтопи. Снемете съда от огъня и изсипете брашното наведнъж. Бъркането е енергично и след това върнете съда за още минута на котлона, като не спирате да бъркате.
Дръпнете тестото от огъня и добавете едно по едно 3 яйца. Последното яйце го разбийте отделно и го добавете само ако тестото е твърде гъсто.
Прехвърлете сместа в пош и оформете профитеролите в тава, застлана с хартия за печене.
Сложете тавата във фурната на 200 градуса за около 30 минути. Извадете ги, оставете ги да се охладят и направете прорез във всяка.
Загрейте водата за шоколадовия сос, добавете захарта и какаото. Щом сместа заври, намалете котлона и добавете сметаната с начупения шоколад. Разбъркайте.
Напълнете с пош профитеролите с по малко от сиропа, а преди сервиране ги полейте щедро отгоре с шоколадовата смес.
По желание може да напълните профитеролите с бял крем.
Вижте също кои са най-често срещаните грешки при правене на еклери и разберете как да си направите класическите еклери по френска рецепта.