Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Френски профитероли с шоколадов сос

Френски профитероли с шоколадов сос

редакция:
MirelaMirela
Новак
229324
Френски профитероли с шоколадов сос1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
30
"Другото име на изтънченото изкушение - френски профитероли с шоколад."

Необходими Продукти

  • За профитеролите
  • мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • масло - 120 г
  • брашно - 120 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4
  • За соса
  • вода - 1/3 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • черен шоколад - 200 г
  • сметана - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете маслото на кубчета. Загрейте водата с млякото и солта, и добавете маслото да се разтопи. Снемете съда от огъня и изсипете брашното наведнъж. Бъркането е енергично и след това върнете съда за още минута на котлона, като не спирате да бъркате.

Дръпнете тестото от огъня и добавете едно по едно 3 яйца. Последното яйце го разбийте отделно и го добавете само ако тестото е твърде гъсто.

Прехвърлете сместа в пош и оформете профитеролите в тава, застлана с хартия за печене.

Сложете тавата във фурната на 200 градуса за около 30 минути. Извадете ги, оставете ги да се охладят и направете прорез във всяка.

Загрейте водата за шоколадовия сос, добавете захарта и какаото. Щом сместа заври, намалете котлона и добавете сметаната с начупения шоколад. Разбъркайте.

Напълнете с пош профитеролите с по малко от сиропа, а преди сервиране ги полейте щедро отгоре с шоколадовата смес.

По желание може да напълните профитеролите с бял крем.

Вижте също кои са най-често срещаните грешки при правене на еклери и разберете как да си направите класическите еклери по френска рецепта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: