Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото за еклери:
Налейте вода в малка тенджера, добавете олио, захар и сложете тенджерата на котлона. Когато заври, свалете тенджерата от котлона, добавете брашното и разбъркайте с ръчна бъркалка.
Оставете да престои 2 минути. Разбийте с миксера, добавете яйцата и всичко разбъркайте добре. Поставете хартия за печене върху тавата, напълнете спринцовката за украса на тортата с приготвената смес и оформете профитеролите.
Печете в добре загрята фурна на 200°C за 25 минути. Извадете готовите профитероли от фурната, покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да се охладят.
Приготвяне на крема за еклери:
Изсипете 500 мл мляко в тенджера и го сложете на котлона да заври. Отделно разбийте с миксер жълтъците, захарта, ваниловата захар, брашното, налейте 300 мл мляко и разбийте с миксер.
Изсипете сместа във врящото мляко и оставете да ври. Когато придобие необходимата плътност, свалете тенджерата от котлона, покрийте я с прозрачно фолио, така че да не се образува коричка.
Оставете да се охлади. Добавете масло към сместа и разбийте добре с миксер, за да комбинирате всички съставки.
Нарежете профитеролите наполовина, напълнете ги с пълнежа, поръсете с пудра захар, сервирайте и им се насладете!