Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Коледен венец с канела и бадемов марципан

Коледен венец с канела и бадемов марципан

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Коледен венец с канела и бадемов марципан
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
115 мин.
Порции
12
"Не украсявайте само къщата, украсете подобаващо и празничната трапеза с този коледен венец"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 125мл
  • брашно - 300г + 2с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • захар - 100 г кафява
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 1 бр.
  • за пълнежа
  • масло - 50 г, меко
  • захар - 50 г кафява
  • марципан - 50 г бадемов
  • канела - 2 с.л.
  • за декорация
  • бадеми - филирани
  • боровинки - сушени
  • стафиди - и др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете топлото мляко. Добавете захарта, маята и 2с.л брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.В друга купа пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете маята, захарта и разтопеното масло.

Замесете меко и гладко тесто.Оставете да втаса около 40 минути. Разточете тестото на правоъгълна кора. В купичка смесете мекото масло, захарта , канелата и бадемовия марципан.Разбъркайте хубаво с вилица.Намажете кората с пълнежа и поръсете със сушени плодове (стафиди, боровинки и др.).

Завийте на руло и го разрежете на две по дължина.Обърнете двете части с рязаното нагоре и ги преплетете. Застелете тава с хартия за печене.Преместете рулото и го завийте на венец.Поръсете с филирани бадеми и оставете да втаса за 30 минути.

Печете на 180 градуса, около 35 минути.Извадете венеца от фурната.Оставете да се охлади и по желание го поръсете с пудра захар.

Източник- Cooks and Bakes

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Страхотен е !
28.10.2016 19:21
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Създава страхотно празнично настроение, прекрасен е! :)
28.10.2016 17:31