Начин на приготвяне
Разбийте маслото и захарта до кремообразна пяна. Прибавете ванилова захар, ром, щипка сол и едно по едно яйцата, като след всяко яйце сместа се разбива добре.
Пресейте брашното и бакпулвера в отделна купа. Прибавете ги на 3 пъти, като след всяко прибавяне сместа се разбива. Сложете и 3-те с.л. прясно мляко.
Изсипете 2/3 от сместа в набрашнена и намаслена кексова форма за печене и подравнете. Към останалата смес прибавете захар /20 г/, какао /20 г/ и 2 с.л. прясно мляко. Разбъркайте до получаване на гладка смес.
Прибавете към бялата смес във формата за печене и отново подравнете. С помощта на вилица или лъжица се правят няколко кремообразни движения.
Печете в предварително загрята фурна 180 градуса за 40-50 мин, като проверявате готовността с дървена клечка. След като е готов, се изчаква 15 мин. да се охлади и се изважда от формата.
След като е напълно изстинал кексът, се залива с предварително разтопения на водна баня шоколад.
Коментари