Начин на приготвяне
Настъргваме кашакавала на ренде. Пресяваме брашното в дълбока купа или в тава. Правим си кладенче. Чукваме яйцето и отделяме белтъка. Белтъка го слагаме в кладенчето. Жълтъка го отделяме в купичка. Към жълтъка добавяме 2 с.л. олио и разбиваме с вилица. Отделяме го на една страна, защото ще го използваме за мазане на малките кашкавалени кифлички.
В кладенчето добавяме солта и меда Отмерваме 200 мл прясно мляко и вътре слагаме маята и 1 с.л. брашно. След като шупне, добавяме маята и прясното мляко в брашното. Прибавяме още и мекото масло и настъргания кашкавал.
Замесваме тестото. Поомесваме тестото върху посипана с брашно маса. Омесеното тесто го завиваме с кърпа да втаса на топло за 40 мин.
След като втаса тестото, го делим на 3 равни части. Всяка част я разточваме на кръг върху посипана с брашно маса. Всеки кръг го делим на 12 триъгълника. В широката част слагаме по кръгче луканков салам със зелен пипер и навиваме към острата част. Използвала съм нарязани на много тънко кръгли слайсове луканков салам със зелен пипер от Лидъл. Може да се използва и др. вид, но да е много тънко нарязан, защото и кифличките са малки.
От тестото общо се получават 36 бр. малки кашкавалени кифлички. Можем да подвием кифличките, след като ги навием. Редим ги в тава, застлана с хартия за печене. Мажем ги с разбития жълтък и олио. Поръсваме с бял сусам.
Загряваме фурната на 190 гр. Печем до готовност. Ката ги опечем, ги вадим и покриваме с кърпа да се задушат. Стават с приятен вкус на кашкавал. Пълнежът може да замените по преценка с друг.
Рецептата е от кулинарен блог. В оригиналната рецепта липсва белтъка. Отвън кифличките са с приятен цвят на петънца и много вкусни. Аз използвах мек домашен кашкавал, също стават хубави и с твърд купен кашкавал.