Начин на приготвяне
Омесете хубаво тестото. При мен тази работа върши машината за хляб.
Оставете да втаса. Ако месите с мая, е нужен около час.
Разточете и нарежете на триъгълници. Добавете плънка по желание /в случая шоколад/ и завийте. Пак трябва да втаса около 40 минути. Намажете с жълтък и печете на 150 градуса с вентилатор.
Моите кифлички бяха разточени на тънко и им бе нужно съвсем малко време за опичане - около 12 минутки. Вие ще прецените колко е нужно на вашите.
Тъй като аз меся изцяло с квас от няколко месеца, ще допълня как протече месенето и втасването в този случай.
Извадих квас от хладилника вчера преди обяд и захраних с брашно и вода. До вечерта престоя завит с кърпа. Значи около 6 часа. Омесих тестото в машината и го оставих да втасва още около три часа. Снощи направих кифличките и престояха цяла нощ така. На сутринта бяха бухнали доста, а когато ги сложих да се пекат, придобиха страхотна и пухкава форма.
Времето може и да ви се струва много, но всъщност това въобще не ви затруднява, напротив. Както написах и горе, месенето с квас дава възможност кифлите да се направят вечерта, а сутринта само да се изпекат и да са пресни и топли.
Това е.
Желая ви пълна с положителни емоции събота!