Начин на приготвяне
Стопляме леко прясното мляко. Смесваме с разтопената мас. Прибавяме захарта, солта и прясната мая. Отделно разбиваме яйцето и отделяме от него 2 супени лъжици. Когато няма яйца така е по-икономично, но който разполага, може да сложи цялото яйце, а за намазване да използва друго.
По- голямата част от яйцето прибавяме към другите продукти, разбъркваме и добавяме брашно (тип 450 бяло), колкото е необходимо, за да получим еластично гладко тесто. Оставяме тестото да втаса. Готовото тесто разделяме на топки, големи колкото голямо яйце.
Всяко топче тесто разточваме и допълнително може да издърпваме с ръце и изтъним. Получава се кръгла тънка кора. Намазваме с лютеница, ръсим сирене и навиваме като охлювче. Готовите банички слагаме в тава, покрита с намазана с мазнина хартия за печене.
Отгоре с четка мажем всяка баничка със смесени прясно мляко, олио (1 супена лъжица) и отделените 2 с.л. разбито яйце. Поръсваме с чубрица, слагаме малко парченце мас и печем на 180 градуса нагрята фурна до готовност.