Начин на приготвяне
Сипете топлото прясно мляко в дълбока купа. Добавете зехтина и захарта, маята и малко брашно, след което разбъркайте добре. Покрийте купата и я оставете на топло за 15-тина минути, за да шупне маята.
След това прибавете разбитите със солта белтъци и внимателно разбъркайте.
Пресейте брашното и го добавете на части към течните съставки. Постепенно замесете меко тесто.
Оформете на топка и я намажете с малко олио. След това покрийте с фолио и оставете да втаса - необходими са около 40 минути (или малко повече).
Премесете втасалото тесто с малко брашно и го разделете на топки с еднаква големина.
Всяка една топка разточете до получаването на тънка кора.
Поръсете натрошеното овче сирене върху корите и завийте всяка на рулце. Завийте на фитил и след това внимателно вържете на възелче.
Наредете охлювчетата в предварително намазнена тава. Разбийте жълтъка с малко прясно мляко и намажете баничките.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете баничките до готовност - около 15-20 минути.
Готовите банички-охлювчета напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа, за да станат още по-вкусни и пухкави.
Баничките-охлювчета с овче сирене са готови.