Начин на приготвяне
Разделят се листата от зелето, измиват се, за да не киселее много и се оставят да се изцедят.
През това време нарязваме лука и измиваме ориза. Слагаме на огъня олиото да се загрее, добавяме лука. След като лукът промени цвета си, към него добавяме ориза, запържваме го за 2-3 минути, добавяме топлата вода и подправките.
Оставяме да ври на тих огън, докато оризът поеме водата. Щом оризът поеме водата, сваляме от огъня и оставяме да изстине. Ако листата са големи, може да се разделят на две.
Свиват се сарми с плънката от ориз и се нареждат в тенджера, към тях се слага масло и вода /почти докато ги покрие/.
Отгоре се слага плоска чиния и се варят около час на бавен огън.
След като изстинат, се прави сос от киселото мляко и чесъна. Чесънът се изчуква с малко сол и към него се добавя млякото.
Сервираме сармите, като ги наредим в чиния и посипем с кисело мляко и чесън.