Начин на приготвяне
Измиваме хубаво картофите и слагаме цели, без да белим, да се варят в посолена вода, докато омекнат, но не да се възваряват. Готовите картофи изваждаме от водата и като се охладят, белим.
Настъргваме на ренде. Яйцето (1 бр.) отделяме на жълтък и белтък. Към белтъка прибавяме щипка сол и разбиваме с миксер или бъркалка, да се получи твърда пяна с връхчета. Тогава прибавяме жълтъка на яйцето и разбиваме още малко, докато се смесят.
От разбитото яйце слагаме 3 с.л. към картофите, а другата част остава за паниране. Разбъркваме картофите с яйцето (3 с.л.) и подправяме с чубрица, черен пипер, куркума, джинджифил, сминдух и сол. Количеството на всички подправки е по вкус.
Омесваме добре полученото картофено тесто. От него правим малки топчета с размери, малко по- големи от маслинка (c леко навлажнени с вода ръце се работи по-лесно).
Оформените картофени топчета, леко притискаме в средата. Всяка маслинка срязваме по дължина и в нея слагаме малко парченце топено сиренце. Така приготвените маслинки слагаме в средата на всяко картофено топче. Оформяме картофчетата леко елипсовидно (отново работим с влажни ръце).
Готовите картофчета овалваме добре в оризово брашно. Нагряваме олио (по- голямо количество ) и в него изпържваме картофчетата, като точно преди да сложим в мазнината, панираме в яйчената пяна.
Изпържваме от всички страни до приятен златист цвят. Изваждаме внимателно и слагаме върху скаричка да се отцеждат от мазнината.
Хубави са и топли, и охладени.
Коментари