Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Турски десерт Казан диби

Турски десерт Казан диби

Турски десерт Казан диби
Снимка: Веселина Константинова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Ако открием клуб на почитателите на турските десерти, вие ще участвате ли или само ще дегустирате? Опитайте непременно Казан Диби!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 литър
  • оризово брашно - 50 г
  • царевично нишесте - 60 г
  • захар - 200 г
  • масло - 50 г
  • канела - на прах
  • пудра захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете 1 ч.ч. от млякото и размийте в него оризовото брашно и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородност.

Загрейте останалото мляко заедно със захарта. Прибавете на тънка струя брашното и нишестето. Бъркайте непрестанно до сгъстяване на крема. Охладете за кратко и прибавете размекнатото масло. Разбъркайте с миксер до оемането на маслото.

Намажете дъното на малка тавичка с масло. Поръсете с пудрата захар и карамелизирайте, като сложите тавичката на котлона.

Охладете карамела. Изсипете крема в тавичката и го захладете. Върнете тавичката на котлона и оставете на тих огън 3-4 минути, докато започнат да се образуват балончета.

Отстранете тавичката от котлона и охладете. Сложете тавичката в хладилника и оставете поне 2 часа, за да се стегне.

Готовият оризов пудинг изсипете в подходяща чиния и поръсете с канела.

Преди поднасяне нарежете готовият Казан Диби на парчета.

Прекрасен турски десерт!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
в турция опитвахме казан диби и ни много хареса, скоро ще приготвя и рецептата
25.04.2023 20:15
Анонимен
Анонимен
от доста време насам казан диби е любимия ни турски десерт
28.03.2023 12:18
Helen Melen
Helen Melen
Много лесен и вкусен сладкиш.
14.06.2018 10:36
Диди
Диди
Много вкусен сладкиш! Поздравления за рецептата :)
10.12.2016 00:24
1