Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Еклерчета с пудра захар и домашен какаов крем

Еклерчета с пудра захар и домашен какаов крем

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Еклерчета с пудра захар и домашен какаов крем
Снимка: Илияна Димова
1 / 12
13/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
20 бр.
"Никой не може да устои на домашно приготвените еклерчета, особено ако са толкова изкусителни"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • захар кристална - 5 - 6 с.л.
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • есенция ром - няколко капки
  • яйце - 1 бр.
  • масло - 20 г
  • какао - 1 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка наливаме вода (1 ч.ч.). Прибавяме щипка сол и краве масло (50 г). Когато водата заври и маслото се разтопи, изключваме котлона и сипваме наведнъж в горещата вода всичкото брашно. Разбъркваме енергично с дървена бъркалка, докато се получи топка тесто.

Дръпваме тенджерката от котлона и когато тестото се охлади, внимателно прибавяме едно по едно яйцата, като разбъркваме енергично. Трябва да се получи гладко лепкаво тесто.

Шприцоваме тестото в тава върху хартия за печене, намазана леко с мазнина. Изпичаме в силно нагрята фурна (190-200 градуса), докато еклерите станат пухкави и златисти и трябва да са леки.

Докато се пекат приготвяме крема. Смесваме прясно мляко (2 ч.ч.) с какао (1 с.л.) , кристална захар (5 - 6 с.л.) , ванилия (1 пакетче) и есенция ром - няколко капки. Когато млякото заври, прибавяме краве масло (20 г) и когато се разтопи, наливаме кашичка от смесени брашно (1/2 ч.ч.) с жълтък от яйцето и прясно мляко (1 ч.ч.).

Варим крема с непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Дръпваме от котлона и в горещия крем прибавяме разбития с щипка сол белтък на твърда пяна, като първо изравняваме температурите на крема и белтъка.

От крема лъжица по лъжица слагаме в белтъка и когато се уравновесят градусите, смесваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме крема и с него с шприц пълним еклерчетата. Поръсваме обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: