Начин на приготвяне
В тенджерка наливаме вода (1 ч.ч.). Прибавяме щипка сол и краве масло (50 г). Когато водата заври и маслото се разтопи, изключваме котлона и сипваме наведнъж в горещата вода всичкото брашно. Разбъркваме енергично с дървена бъркалка, докато се получи топка тесто.
Дръпваме тенджерката от котлона и когато тестото се охлади, внимателно прибавяме едно по едно яйцата, като разбъркваме енергично. Трябва да се получи гладко лепкаво тесто.
Шприцоваме тестото в тава върху хартия за печене, намазана леко с мазнина. Изпичаме в силно нагрята фурна (190-200 градуса), докато еклерите станат пухкави и златисти и трябва да са леки.
Докато се пекат приготвяме крема. Смесваме прясно мляко (2 ч.ч.) с какао (1 с.л.) , кристална захар (5 - 6 с.л.) , ванилия (1 пакетче) и есенция ром - няколко капки. Когато млякото заври, прибавяме краве масло (20 г) и когато се разтопи, наливаме кашичка от смесени брашно (1/2 ч.ч.) с жълтък от яйцето и прясно мляко (1 ч.ч.).
Варим крема с непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Дръпваме от котлона и в горещия крем прибавяме разбития с щипка сол белтък на твърда пяна, като първо изравняваме температурите на крема и белтъка.
От крема лъжица по лъжица слагаме в белтъка и когато се уравновесят градусите, смесваме и разбъркваме внимателно. Охлаждаме крема и с него с шприц пълним еклерчетата. Поръсваме обилно с пудра захар.