Начин на приготвяне
За блата разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Този блат няма набухвател и е много важно да разбиете яйцата добре, в противен случай няма да бухне.
Пресейте брашното и добавете на части при яйчената смес, като разбърквате внимателно с шпатула. Овкусете с ванилията, портокаловите и лимоновите кори.
След като сте смесили всичко добре, изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 23 см, застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурната за 10 минути, после намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност. Блатът е готов, когато забиете шишче в него и го извадите сухо.
Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето - в противен случай блатът ще спадне. Готовия блат извадете от фурната и оставете да изстине напълно във формата. Охладения блат извадете, като прокарате нож по ръба на фирмата и тогава я отворите.
Подравнете блата, ако се е получила издутина отгоре, и после разрежете на две.
Направете крема, като направете каша от жълтъците, брашното, ванилия и 100 мл от прясното мляко. Останалото мляко загрейте заедно със захарта и когато заври, прибавете яйчената кашата при постоянно разбъркане. Щом кремът се сгъсти, свалете от котлона.
Накиснете желатина във водата и оставете да набъбне за няколко минути. После прибавете към топлия крем и разбъркайте много добре. Изсипете крема в купа и оставете в хладилник да стегне поне 1-2 часа. Разбийте сметана с миксер и я смесете с охладения яйчен крем.
За сиропа сложете в тенджера водата захарта и ванилията и загрейте. Щом захарта се стопи, свалете от котлона и оставете да се охлади напълно. След като всички компоненти за тортата са готови и охладени, може да я сглобите по следния начин.
Сглобете тортата във формата, в която пекохте блатовете, като сложите едната половина от блата на дъното и полейте със сироп. Намажете с крем и върху него сложете другата половина от блата и полейте със сироп. Приберете в хладилник за 1-2 часа, като покриете тортата.
Извадете от формата, като прокарате нож по ръба на формата и тогава я отворете. Намажете тортата от всички страни с останалия крем. Нарежете орехите на дребно и покрийте страните на тортата с тях. Отгоре декорирайте с пресните плодове и листа мента.