Френски ябълков сладкиш Тарт Татен (Tarte Tatin)

16/11/2016
Фати Камберова
отФати КамбероваПомощник Готвач110389262
"Изключително лесен и семпъл десерт, който носи френска наслада!"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 542
  • Преглеждания за месеца255
  • Преглеждания за седмицата85
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • брашно - 1ч.ч
  • краве масло - 125 г (студено)
  • студена вода - 1/2 ч.ч
  • ванилена захар - 1 пакетче (Dr.Oetker)
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 щипка
  • ябълки - 4 - 5 бр. (средно големи - сладки)
  • За карамела
  • захар - 1 ч.ч
  • краве масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното и режем на кубчета студеното масло. Добавяме солта, ванилената захар и захарта.

С помощта на вилица или със студени ръце с бързи движения разбъркваме тестото на трохи. Прибавяме студената вода и правим тестото на топка. Поръсваме го с малко брашно и го прибираме в плик в хладилник да стегне.

Обелваме ябълките и ги нарязваме на осминки.

В тавичка, в която ще печем тарта, слагаме захарта да се карамелизира. След като се разтопи захарта, добавяме маслото.

Подреждаме ябълките под формата на ветрило.

Тестото го разточваме според големината на тавата, но не много тънък лист. Захлупваме ябълките и притискаме отстрани.

Печем в предварително затоплена на 200 градуса фурна до почервеняване на тарта.

Готовият и поохладен тарт го обръщаме в чиния и може да се поднесе с топка ванилов сладолед.подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Martina Fulton
Martina Fulton
24.10.2018 07:52
В блата захарта, само 1с.л. и едно пакетче ванилова захар ли е?
Не остава ли без сладост самият блат или поема от карамела?
0
0
Фати Камберова
Поема от карамела!
0
0
Марин
Марин
27.08.2018 13:34
Стана превъзходно. Сладко и много сочно и в същото време лесно за направа.
1
0
Вальо
Вальо
25.08.2018 20:38
Добре се получи.Благодаря за рецептата.
Аз лично имам забележки към моето изделие, но близките ми го харесаха
и няма помен вече от него ... ! ;)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв