Френски ябълков сладкиш Тарт Татен (Tarte Tatin)

Фати КамбероваФати Камберова
Помощник Готвач
107
740
239
417
2
16/11/2016
"Изключително лесен и семпъл десерт, който носи френска наслада!"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо39 669
  • Преглеждания за месеца7016
  • Преглеждания за седмицата137
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • брашно - 1ч.ч
  • краве масло - 125 г (студено)
  • студена вода - 1/2 ч.ч
  • ванилена захар - 1 пакетче (Dr.Oetker)
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 щипка
  • ябълки - 4 - 5 бр. (средно големи - сладки)
  • За карамела
  • захар - 1 ч.ч
  • краве масло - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното и режем на кубчета студеното масло. Добавяме солта, ванилената захар и захарта.

С помощта на вилица или със студени ръце с бързи движения разбъркваме тестото на трохи. Прибавяме студената вода и правим тестото на топка. Поръсваме го с малко брашно и го прибираме в плик в хладилник да стегне.

Обелваме ябълките и ги нарязваме на осминки.

В тавичка, в която ще печем тарта, слагаме захарта да се карамелизира. След като се разтопи захарта, добавяме маслото.

Подреждаме ябълките под формата на ветрило.

Тестото го разточваме според големината на тавата, но не много тънък лист. Захлупваме ябълките и притискаме отстрани.

Печем в предварително затоплена на 200 градуса фурна до почервеняване на тарта.

Готовият и поохладен тарт го обръщаме в чиния и може да се поднесе с топка ванилов сладолед.

Механично метално сито за хубаво тесто-23%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
9.00 лв.
6.93 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Марин
Марин
27.08.2018 13:34
Стана превъзходно. Сладко и много сочно и в същото време лесно за направа.
1
0
Вальо
Вальо
25.08.2018 20:38
Добре се получи.Благодаря за рецептата.
Аз лично имам забележки към моето изделие, но близките ми го харесаха
и няма помен вече от него ... ! ;)
1
0
Вальо
Вальо
25.08.2018 10:54
Ще го пробвам с готово бутер тесто и да видим.. Ако стане добре, ще снимам :)
1
1