Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми от прясно зеле със сметанов сос

Сарми от прясно зеле със сметанов сос

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Сарми от прясно зеле със сметанов сос
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Докато чакате киселото зеле да стане готово, опитайте и нашето предложение за ароматни сарми, но с пресни зелеви листа и ароматен сос"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - 12 бр., средно големи
  • кайма - 500 г, телешка
  • ориз - 1 ч.ч
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • чубрица
  • червен пипер
  • сол
  • за соса
  • сметана - 250 мл, за готвене
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сипете вода и около 100 мл оцет. Добавете сол и оставете да заври.

Отделете листата от зелката и махнете удебелената част. Бланширайте ги във врящата вода за по 3-4 минути. Слагайте във водата по две листа. Извадете ги в гевгир и оставете да се отцедят и охладят.

В тигана с 1-2 с.л олио запържете нарязания на ситно лук и морков. Добавете каймата, хубаво я раздробете и като се запържи, прибавете ориза. След няколко минути добавете пюрето и подправките. Разбъркайте и свалете от котлона.

Разстелете един зелев лис, сложете от плънката и завийте на рулце. Така направете всички сарми и ги подредете в тава. Сипете вода около 500-600 мл и завийте с фолио. Печете на 200 градуса за около 1 час.

В тенджерка разбийте яйцата с брашното. Налейте сметана и водата от сармите. Сложете на котлона и варете соса около 5 минути. Добавете сол и черен пипер.

Може да долеете още вода, ако сосът стане прекалено гъст. Сервирайте сармите със соса и поръсени с нарязан магданоз.

Сармите от прясно зеле със сметанов сос са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: