Начин на приготвяне
Махнете кочана на зелето. Сложете го в тенджера с 1 с.л. оцет и 1 с.л. сол и сварете. Отцедете зелето в гевгир. Разстелете листата.
Сипете чаша зехтин в дълбок тиган и запържете накълцания лук. Добавете каймата и раздробете. Сипете бялото вино. Добавете доматите, магданоз, кимион и черен пипер. Сложете щипка сол и ориза.
Сипете 1 к.ч. вода, топла. Гответе до оставане на мазнина. Сложете по 1 с.л. от плънката за сармите в средата на всяко листо. Завийте сармичките.
Подредете зелевите сарми в тенджера, сложете чиния отгоре, посолете и добавете топла вода. Сложете 2 с.л. доматено пюре.
Гответе за час на умерен котлон. В купичка разбийте брашното, жълтъка и киселото мляко. Сипете малко от соса, разбъркайте и върнете в тенджерата. Оставете да кипне 2-3 мин. и свалете.
Сервирайте сармите с прясно зеле и чуден сос топли.