Начин на приготвяне
В тенджера сипете вода и около 100 мл оцет. Добавете сол и оставете да заври.
Отделете листата от зелката и махнете удебелената част. Бланширайте ги във врящата вода за по 3-4 минути. Слагайте във водата по две листа. Извадете ги в гевгир и оставете да се отцедят и охладят.
В тигана с 1-2 с.л олио запържете нарязания на ситно лук и морков. Добавете каймата, хубаво я раздробете и като се запържи, прибавете ориза. След няколко минути добавете пюрето и подправките. Разбъркайте и свалете от котлона.
Разстелете един зелев лис, сложете от плънката и завийте на рулце. Така направете всички сарми и ги подредете в тава. Сипете вода около 500-600 мл и завийте с фолио. Печете на 200 градуса за около 1 час.
В тенджерка разбийте яйцата с брашното. Налейте сметана и водата от сармите. Сложете на котлона и варете соса около 5 минути. Добавете сол и черен пипер.
Може да долеете още вода, ако сосът стане прекалено гъст. Сервирайте сармите със соса и поръсени с нарязан магданоз.
Сармите от прясно зеле със сметанов сос са готови.