Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Крокети»Постни крокети от боб, леща и картофи

Постни крокети от боб, леща и картофи

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Постни крокети от боб, леща и картофи
Снимка: Илияна Димова
2 / 7
03/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Да му се не види, тъкмо решихме да отказваме бирата и виното, пък някой да вземе да приготви постни хрупкави крокети"

Необходими Продукти

  • леща - 3 с.л. сварена
  • боб - 1 к.ч. сварен
  • морков - 1 бр. сварен
  • праз - 5 с.л. нарязан на ситно
  • картофи - 250 г
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • магданоз - пресен
  • галета - 1 - 2 с.л.
  • царевично брашно
  • олио - 1 с.л. за крокетите
  • сол - на вкус
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза и оставяме да се отцежда от водата. Картофите белим, измиваме, заливаме с вода, прибавяме щипка сол и сваряваме цели. Когато са готови, изваждаме от водата и намачкваме с вилица.

В олио (1 с.л.) и малко вода задушаваме нарязания ситно праз (5 с.л.). Като омекне и изври водата, прибавяме измития ориз. Наливаме топла вода (1 и 1/2 ч.ч.) и сваряваме до готовност.

Разбъркваме и дръпваме от котлона и охлаждаме. В купа смесваме праза, ориза, намачканите сварени картофи, нарязания на ситно сварен морков, сварените леща и боб. Посоляваме на вкус и прибавяме нарязан пресен магданоз.

Разбъркваме с галета (1-2 с.л.) , да получим стегната смес (при необходимост може да сложим още галета).

Оставяме сместа в хладилник за 30 минути и после оформяме крокети. Овалваме в царевично брашно и изпържваме в горещо олио, като обръщаме често, да не залепват по тигана.

Поднасяме с гарнитура от кьопоолу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: