Начин на приготвяне
За рецептата може да използвате диворастящи гъби - рижика, горска печурка, кладница /само младите/, зелена гълъбка, виолетка, масловка, но само ако добре ги познавате. Иначе се спрете на култивирани - печурка, кафява печурка, кладница, портабела, шиитаке.
Гъбите се почистват и нарязват на едро. Поставят се в подходящ съд с 0.5 л вода. Добавят се солта, оцетът, захарта, чесънът и бахарът. Варят се 10-15 мин.
Редят се горещи в загрят буркан заедно с едро нарязаните магданоз и целина. Заливат се с маринатата до ръба.
Капачката се затяга. Така имат трайност около месец.
Ако се стерилизират за 15 мин имат трайност 6 месеца.
Добре е да се сервират полети с висококачествен зехтин.