Начин на приготвяне
Свинските шницели се натриват със сол, черен пипер и кимион и се намазват със зехтин, след което се оставят, покрити с фолио, в хладилника за час- два.
В тиган се загрява олио и шницелите се пържат първо от едната страна до червеникав загар, обръщат се и в олиото се пускат скилидката чесън и розмаринът. След като се изпържат, се оставят да починат.
В същата мазнина се пържат нарязаните праз и сиврии. Когато омекнат, се добавят отцедения боб и нарязаните на малки ивички изпържени шницели. Разбъркват се и се слага доматеният концентрат, разрежда се с малко от соса на боба и се подправя с черен пипер, кимион, смлян кориандър, риган и червен пипер. Сместа се оставя да поври 10-тина минути.
В центъра на всяка тортия се поставят по 2-3 с.л. смес, поръсва се с настърган кашкавал, завива се като пликче и така опакованите фахитас се запържват по 3- 4 минути от двете страни в малко олио, като първо се пържат от страна на прихлупването, като внимателно се натискат със шпатула, за да не се отварят.
В плънката вместо втора консерва боб може да се сложи една консерва отцедена царевица.
Месото може да бъде телешко или пилешко или дори изцяло да липсва и да се замени с варен ориз, който да се запържи.
Фахитасите вървят чудесно с гарнитура от гуакамоле или дори само обелено и нарязано на резени авокадо, както и с по една лъжица заквасена сметана отгоре.