Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Постен кейк с грис и мандарини

Постен кейк с грис и мандарини

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Постен кейк с грис и мандарини
Снимка: Добринка Петкова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Ако знаехме, че постните кексове са толкова вкусни, щяхме да постим поне три пъти в годината"

Необходими Продукти

  • грис - 100 г
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • какао - 30 г
  • портокалов сок - 1 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • мандарини - 2 бр.
  • за глазурата
  • соево мляко - 100 мл
  • какао - 1 - 2 с.л.
  • коксово масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете всички сухи съставки (грис, брашно, захар, какао и бакпулвер). Хубаво ги смесете и добавете олиото и сока.

Обелете и нарежете мандарините на кубчета (ако имат семки, ги отстранете). Прибавете ги към сместа и разбъркайте добре.

Изсипете я в намаслена и поръсена с какао форма (18 см).

Печете кейка на 180 градуса за около 40 минути. Извадете и оставете да се охлади. След това го преместете в чиния.

В касерола сложете маслото, млякото и какаото. Сложете на котлона и бъркайте, докато се разтопи и започне да се сгъстява.

Оставете глазурата леко да се охлади и залейте кейка.

Украсете с карамелизирани сушени мандарини.

Постният кейк с грис и мандарини е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Соевото мляко и кокосовото масло не нарушават постите,защото нямат животински мазнини.
24.11.2023 19:41
Анонимен
Анонимен
Постни с масло и мляко..?
12.08.2023 19:27