Начин на приготвяне
Измиваме агнешкото месо (500 г) и нарязваме на хапки. Слагаме в тавичка с капак, поръсваме с черен пипер, сол, червен пипер на вкус, поливаме струйка олио и наливаме малко вода.
Слагаме капак на тавичката и поставяме да се пече във фурната. Докато се пече агнешкото месо, приготвяме другите продукти за мусаката.
Почистваме и нарязваме лука (1 бр.) и праза (1 бр.). Картофите (500-600 г) белим, измиваме и нарязваме на кубчета.
Ориза (1 к.ч.) измиваме в няколко води. Когато месото се позапече, изваждаме тавичката от фурната, разбъркваме хапките месо и сипваме всички други продукти за ястието. Поръсваме с чубрица и риган на вкус.
Наливаме още топла вода (до нивото на продуктите ) и връщаме във фурната.
Когато водата изври и продуктите омекнат, поливаме със заливка, от разбити яйца (2 бр.) с кисело мляко (200 г) , сол на вкус, къри на вкус и брашно (1-2 ч.л.). Запичаме само на горно нагряване на фурната до златиста коричка.
Коментари