Начин на приготвяне
Измийте ориза много добре под течаща вода и оставете да се прецеди.
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета, поставете ги в студена вода, да не потъмнеят.
В тава налейте олиото и добавете ситно нарязания лук и настъргания морков, запържете до омекването им.
Прибавете прецедения ориз и отново запържете за кратко. Прибавете доматения сок, доматеното пюре и бъркайте до усвояването им.
Добавете каймата и бъркате докато стане на гранули, прибавете червения пипер, разбъркайте и премахнете тавата от котлона.
Прибавете прецедените картофи, посолете, поръсете с черен пипер и чубрица на вкус, разбъркайте добре.
Налейте топла вода в тавата, толкова, че да се покрият продуктите в нея, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете, до усвояване на водата.
За заливката за мусаката в тиган разтопете маслото и прибавете брашното, запържете до лек златист цвят. Налейте студеното прясно мляко и бъркайте докато се сгъсти.
Залейте мусаката равномерно и върнете тавата във фурната за около 8-10 минути.
Сочна и вкусна мусака от кайма с картофи и ориз!
Коментари