Начин на приготвяне
Печено агнешко с ориз и картофи - празнично печено за различни поводи.
Агнешката плешка се измива много добре.
Слага се в тавата, в която ще се пече.
Поръсва се с червен пипер и сол.
Със студено парче масло се намазва, като се разнася червения пипер и солта.
Залива се с малко вода.
Тавата се завива с фолио и се пече 120 мин. на 180 градуса.
Пресният лук и чесън се почистват, измиват и нарязват на ситно.
Запържват се в олио.
Оризът се измива до бистра вода.
Прибавя се към лука и чесъна.
Запържва се, докато оризът стане прозрачен.
Сваля се от огъня и се посолява с черен пипер и сол.
Прибавя се към крехкото агнешко, като се разпределя равномерно.
Картофите се обелват и нарязват на кръгчета.
Потапят се за 5 мин. във вряща вода, след което се нареждат върху ориза.
Пече се под фолио 40 мин. на 180 градуса, след което фолиото се премахва.
Върху всяко парче картофи се слага нарязан на ситно чесън 3 бр. стръкове, който е разбъркан предварително с олио.
Печем агнешкото с картофи и ориз 20 мин. без фолио на 180 градуса.