Начин на приготвяне
Измиваме агнешкото месо, нарязваме на порционни парчета и слагаме в огнеупорна тавичка с капак. Посоляваме на вкус. Подправяме с черен пипер, червен пипер на вкус и брашно (1-2 ч.л.). Слагаме парченца масло, сушен джоджен (1-2 щипки) и наливаме вода.
Слагаме да се пече във фурната с капак на 190-200 градуса (слагаме съда в студена фурна и тогава включваме нагряване ). Печем приблизително 35-40 минути и прибавяме нарязан ситно лук, обръщаме месото да се запече и от другата страна и връщаме във фурната още за няколко минути да се запече до готовност.
Приготвяме сос, като нарязваме киселите краставички на колелца и запържваме в олио (1 с.л.) и малко краве масло. Ръсваме 2 с.л. брашно, запържваме и с непрекъснато разбъркване наливаме към запръжката топла вода, да се получи кашичка.
Варим с разбъркване до предпочитаната гъстота на соса. Когато е готов, дръпваме от котлона и прибавяме жълтъци (3 бр.), смесени с малко оцет.
Опитваме за сол и посоляваме. Сервираме печеното агнешко месо със соса от киселите краставички.
Коментари