Начин на приготвяне
Измиваме добре патешкото месо (маншони или крилца). Почистваме, ако има пера, заливаме с вода и когато кипне, изливаме водата и наливаме чиста вода (2-3 л.). Слагаме месото да се вари, като към средата на варенето прибавяме почистен цял лук и цял стрък пресен магданоз.
Когато месото се свари, изваждаме от бульона заедно с лука и магданоза. Пасираме лука и магданоза и прибавяме отново в супата. Сипваме във врящата супа измит ориз (3 с.л. или повече по вкус, ако харесваме супите с по-плътна консистенция). Ръсваме черен пипер и сол на вкус.
Наливаме при необходимост топла вода и оставяме да се вари оризът. Охладеното сварено патешко месо почистваме от костите. Нарязваме месото на малки парченца и слагаме във врящата супа.
Патешкото месо е по-мазно и може да оберем част от образувалата се по повърхността на супата мазнина (използваме мазнината за готвене на друго ястие; замразявам в торбички във фризера).
Когато супата е сварена, застройваме с топло прясно мляко ( 1/2 ч.ч.) и оставяме да поври 5 минути на изключен котлон.
Поднасяме със сок от лимон.