Шоколадова торта с млечен крем, крокан и целувки

29/11/2016
Добринка Петкова
отДобринка ПетковаМастър Шеф12522051396
"Когато думите не стигат, за да изразят всичко, подарете тази торта на рожденика, нека тя говори вместо вас "
Приготвяне120 мин.
Готвене40 мин.
Общо160 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо782
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за блата
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • сода - 1 ч.л
  • бакпулвер - 1 бр.
  • какао - 60 г
  • брашно - 180 г
  • олио - 75 мл
  • айран - 140 мл
  • кафе - 140 мл, горещо
  • за млечния крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • брашно - 2 - 3 с.л
  • портокалова кора
  • за масления крем
  • масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • за крокана
  • орехи - 1ч.ч
  • захар - 1ч.ч
  • сладко от вишни
  • целувки - 5 - 6 бр.
  • за намазване на тортата
  • черен шоколад - 50 г
  • сметана - 150 мл
  • за глазурата
  • черен шоколад - 100г
  • сметана - 100 - 120мл
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното. Добавете бялата и кафявата захар, какаото, бакпулвера и содата. Хубаво разбъркайте. В друга купа разбийте яйцата. Добавете олиото и айряна. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте с телена бъркалка. Накрая добавете горещото кафе и хубаво разбъркайте.

Застелете форма 24 см с хартия за печене. Изсипете сместа и печете блата на 180 градуса, около 35-40 минути. Оставете да се охлади и го разрежете на две части.

Пригответе млечния крем. Сипете 2/3 от млякото в тенджерка и го сварете. Разбийте яйцата със захарта, брашното и останалото мляко. Прибавете го към врящото мляко и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете кремът да изстине напълно.

В купа се разбива маслото с пудрата захар. Добавете го към млечния крем и хубаво разбийте. Оставете крема в хладилника, покрит с фолио. Пригответе крокана. Карамелизирайте захарта и прибавете орехите. След като се карамелизират, добре ги изсипете в плоска чиния покрита с хартия за печене. Оставете да изстине хубаво и го натрошете.

Сглобете тортата. Поставете един блат върху поднос. Изсипете крема, поръсете с крокан, подредете цели вишни от сладко и поръсете с натрошени целувки. Поставете втория блат и намажете тортата с крем от разбитата сметана и шоколад. Оставете в хладилника за час-два. Пригответе глазурата, като загреете сметаната и разтопите шоколада с маслото. Изсипете глазурата върху тортата и украсете със сметана и крокан.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар