Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Никулденски шаран с праз и домати

Никулденски шаран с праз и домати

Никулденски шаран с праз и домати
Снимка: Веселина Константинова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Да почетем традицията и всички именници с този великолепен шаран, мераклийски приготвен с праз и домати"

Необходими Продукти

  • шаран - 3 кг
  • домати - 1/2 консерва белени
  • праз - 2 стръка средно големи
  • боб - 1 консерва червен
  • орехи - 100 г
  • маслини - 10 - 12 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • лук - 1 глава средно голяма
  • черен пипер
  • бял пипер
  • сол
  • дафинов лист - 3 - 4 листенца
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • гъби - 4 - 5 бр. домашно мариновани големи
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана от люспи и вътрешности. Измийте го обилно с вода и го осолете от всички страни. Оставете го за около 30 минути, за да си поеме солта.

Обелете праза и лука и ги нарежете на ситно. Сложете ги в подходяща тава, заедно с олиото в загрята фурна.

Гответе докато зеленчуците се задушат. Добавете доматите, захарта, боба от консерва, обелените скилидки чесън и гъбите.

Разбъркайте и сложете шарана, като предварителна сте го изплакнали от солта. Поръсете с черен пипер, бял пипер и прибавете дафиновия лист.

Печете в загрята фурна до 190 градуса. По средата на печенето полейте шарана с бялото вино и добавете ореховите ядки.

Когато соса остане на мазнина и шарана придобие приятен кафеникав загар, добавете размитото брашно в малко вода, за да сгъстите соса.

Изключете фурната и оставете шарана вътре, докато температурата спадне. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: