Начин на приготвяне
Рецептата е изпробвана и става много вкусна риба.
Почистваме си чернокопа. Махаме главите и опашките. Режем го на големи парчета. Ако желаем, можем да го оставим цял /цяло тяло, без да го режем на парчета/ без главите и опашките.
Слагам в дълбок съд 10 части вода и 1 част сол. Частта зависи колко килограма риба ще правим.
Измиваме си рибата с вода. Слагаме рибата в съда. Саламурата трябва да я покрие и малко над нея. Три пъти по 12 часа се сменя саламурата. После 12 часа рибата я държим само в оцет - толкова, че да покрие рибата.
След като сме я държали 12 часа, я подсушаваме с чиста кърпа. Трябва рибата хубаво да се отцеди. Измиваме буркани, като бройката зависи колко килограма риба имаме. Редим плътно рибката в бурканите.
Слагаме в бурканите по 2 зърна бахар 5-6 зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист и пожелание копарено семе.
Запържваме олио в тиган на котлона, но много запържваме, трябва да пуши. Дърпаме го. Оставяме олиото до поизстине.
Поливаме маринованата риба в бурканите с олиото. Затваряме добре бурканите с капачки.
Маринованият чернокоп е готов.
Коментари