Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Домашен мраморен кекс за душата

Домашен мраморен кекс за душата

Домашен мраморен кекс за душата
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
27/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Кексът трябва да е приготвен с много любов, тогава наистина е за душата"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • олио - 40 мл
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • ванилия
  • лешници - 7 - 8 бр. нарязани едро
  • течен шоколад - 50 г черен
  • какао - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта. Сипва се киселото мляко, разбито с щипка сода за хляб, добавя се олиото. Разбърква се добре с вилица.

Прибавя се ванилията, нарязани на едро лешници и накрая на два пъти сипваме брашното с бакпулвера.

Отново се разбърква добре и от сместа се отделя 1/2 ч.ч., в която се разбърква какаото и течният шоколад на гладка смес.

В правоъгълна форма за кекс сипваме половината от бялата смес, върху нея с лъжица се поставят 4-5 кръга от шоколадовата. С нож се минава отгоре да се получи мраморна шарка.

Следва отново бялата смес, а върху нея - шоколадова, и оформяме същата шарка.

Печем в загрята фурна 160 градуса с вентилатор около 35-40 минути, докато клечка, забодена в тестото, излезе суха.

Изважда се и охладен кексът се нарязва.

Домашният мраморен кекс за душата е чудесен за почерпка и за празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#195958
Потребител#195958
Не разбрах колко трябва да е брашното от това съкращение.
15.10.2017 15:04
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Брашното е водни чаши но не до горе ,кекса не е пухкав а е с плътна структура ,ако искате може да увеличите захарта и киселото мляко ,но на мен така си ми хареса :)
10.12.2016 12:56