Начин на приготвяне
Ако царевицата е произведена в личното стопанство, кочаните се обелват и се сушат на слънце, за да поемат слънчева енергия. Зърната се оронват, пресяват и проверяват за премахване на леките примеси и дребните недоразвити зърна.
Ако зърното е закупено от пазара или магазин, само се измива със студена вода и се поставя в подходящ емайлиран или алпака съд с капак. След като водата заври, се вари на умерен огън, докато зърната омекнат.
От време на време се разбърква, за да не залепне на дъното на съда, и се долива с топла вода, така че зърната да бъдат винаги под водата.
Свареното зърно се нарежда в буркани с винтови капачки - големи, с обем 700 мл, или по-малки - с обем 300-350 мл. Заливат се със същата вода, в която е варено зърното, и се прибавя по 3 супени лъжици сироп от Бъзак в големите буркани и по 2 супени лъжици - в малките буркани.
Оставя се по 1 см празно пространство под капачката. Затворените буркани се нареждат в подходящ съд и след като водата заври, се стерилизират 10-15 минути на слаб огън.
Стерилизираната царевица има срок на годност 1 година. Зърното може да се яде, а сокът да се пие, без допълнителна кулинарна обработка.