Начин на приготвяне
Брашното се пресява. След като сме пресели брашното го смесваме с бакпулвера. Добавяме също солта и захарта. Разбъркваме. Отделно разбъркваме жълтъците и белтъците.
След това добавяме киселото мляко, което предварително сме разбили със содата. Накрая се прибавя и разтопеното масло. Разбърква се хубаво. След това изсипваме получената смес към брашното. Добавя се и индийското орехче. Разбърква се, докато се получи лепкаво тесто.
Плотът или масата се набрашняват обилно. Полученото лепкаво тесто разточваме на тънка кора с дебелина около 5 мм. След което с помощта на чаша изрязваме кръгчета. В центъра на получените кръгчета с помощта на по-малка чаша правим отвор.
Получените пръстени се пържат в силно нагорещено олио. По-добре да ги пържите в по-дълбока тенджера. Поничките се пускат за около минута в олиото. Когато пуснете поничката в олиото тя ще потъне.
Когато изплува над олиото са обръща за малко от другата страна и се вади. Опържените понички се оставят върху салфетка, да попие излишната мазнина.