Начин на приготвяне
Обелете тиквата и я настържете на едро ренде. Загрейте олиото в подходящ съд на котлона. Добавете настърганата тиква. Задушете я докато омекне.
Добавете захарта, джинджифила и канелата /количеството е по желание/.
Гответе при непрекъснато бъркане, докато течността се изпари. Прибавете нарязаните орехови ядки. Разбъркайте и свалете съда от котлона. Охладете плънката.
Разточете бутер тестото. Разточете кора и покрийте дъното на подходящата тавичка, като предварително сте я застлали с пергаментова хартия. Повдигнете крайчетата на бутер листа, за да се покрият и стените на тавичката.
Изсипете плънката и разстелете равномерно. Нарежете останалата част от бутер листа на тънки ленти. Изплетете решетка и покрийте горната част. Подпъхнете крайчетата.
Сложете тавата в предварително загрята фурна. Запечете. След като повърхността получи златист загар, покрийте с алуминиево фолио и продължете печенето, за да може да се изпече добре и долната част.
Готовият тиквеник охладете и нарежете на подходящи парчета.
Плетеният бутер тиквеник е готов.