Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтета от нахут на фурна с млечно-таханов сос

Кюфтета от нахут на фурна с млечно-таханов сос

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Кюфтета от нахут на фурна с млечно-таханов сос4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Разкошни нахутени кюфтенца, които са не само по-вкусни, но и много по-здравословни от обикновения фалафел"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • нахут - 1 консерва 500 г
  • булгур - 1 ч.ч.
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • зехтин - 2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • мента - 3 - 4 стръка
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • кориандър - 1 ч.л. зърна млян
  • сол
  • За тахановия сос
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • кориандър - 1 ч.л. зърна
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуковият бульон се разтваря в 500 мл вода и булгурът се сварява в него, докато поеме цялата течност, след което се оставя да изстине. Нахутът се оцежда от течността, добавят се яйцето, подправките, зехтинът и булгурът и се смила в блендер или се пасира до хомогенност.

Към добре измесената смес се добавя галетата, докато се получи хубава, плътна кайма, която може да се оформя с ръце, купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник, за около час, за да стегне хубаво.

На дъното на тава се поставя хартия за печене и се намаслява. С намазани с олио или зехтин ръце от сместта се оформят кюфтенца или кебапчета, които не трябва да са тънки и тавата се поставя в силна, нагрята предварително фурна (230-240 градуса) на най-долния рафт. Добре е между кюфтетата да има разстояние, за да могат да се обърнат лесно.

След двадесетина минути кюфтетата се обръщат внимателно, защото са трошливи, докато са топли и се запичат и от другата страна, като може преди да се пъхнат във фурната, да се намажат с олио или зехтин отново. Когато са готови, добре зачервени и от двете страни, се оставят да изстинат и едва тогава се преместват в поднос или голяма чиния.

Към киселото мляко се добавят таханът, счуканият чесън, смленият кориандър, зехтинът, солта и лимоновият сос и добре се разбиват до хомогенна смес. Сервира се с нахутените кюфтенца( кебапченца). Ястието върви чудесно с топли арабски питки или чеснови пърленки.

Тези кюфтета представляват вариант на фалафелите, но печен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: