Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса;
Плоски тави покрити с хартия за печене;
Работи се с миксер.
В купата на миксера се разбива маслото за около 1-2 мин. Добавя се захарта и се разбива до побеляване за около 3-4 мин. Добавя се ликьорът, солта, брашното.
На бавна скорост на миксера се разбърква добре. Добавят се и смлените лешници, шоколадът /на парченца и предварително нарязан/ и с шпатула се разбърква до хомогенна смес.
Тестото се завива във фолио и се оставя за около 1- 2 часа в хладилник или цяла нощ.
Когато е добре охладено, с леко набрашнени ръце се откъсва топче и с длани бързо се оформя на фитилче, като леко му се изтъняват крайчетата, оформя се във форма на подкова и се редят бисквитките върху хартията в тавата с разстояние между тях.
Оставят се на студено в хладилник, докато се затопли фурната.
Пече се на 170 градуса за около 15-17 мин.
Охлаждат се напълно. Изстинали вече, леко се поръсват с пудра захар.
Шоколадът се разтопява на водна баня с малко масло. Охлажда се до стайна температура. На всяка бисквитка се потапят крайчетата ѝ в шоколад. Редят се върху хартия, за да се стегне шоколада.
Държат се на стайна температура в метална кутия.
Коледните лешникови бисквити са готови.
Източник: joyofbaking
Забележка: Може да се използва и друг вид ликьор.
PS: Добавям допълнително две снимки на всички бисквитки, които приготвих за Коледа, само информативно към прекрасните кулинарки в този форум. Те са извън всякаква класация.