Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Плоски тави покрити с хартия за печене.
Формичка за изрязване - звезда.
Работи се с миксер.
В купата на миксера се смесват брашното, захарта, солта, кафето - капучино на прах и настърган шоколад. Добавя се мекото масло и яйцето. Разбива се на средна скорост за около 3 мин и хубаво смесване на продуктите. Трябва да се получи гладко тесто, което се увива във фолио и се поставя в хладилник за около 2 часа.
След като се е охладило достатъчно тестото, се поставя на леко набрашнен плот, дели се на две части, едната се прибира обратно в хладилник, а другата се разточва с точилка на кръг/правоъгълник с дебелина около 3 мм. С леко набрашнена формичка се изрязват бисквитите - звездички.
След свършване на тестото се обират остатъците и се прибавят към другата половина от хладилника, която също се разточва и се изрязват фигури. Бисквитките се поставят върху хартия за печене в тавата.
Пече се на 170 градуса за около 10-12 мин. Охлаждат се напълно.
Марципанът със стайна температура се разточва с точилка и със същата формичка се изрязват звездички. Да не е по-тънък от 5 мм, може и да е малко по-дебел.
Основата на всяка бисквитка се намазва с глазура от пудра захар, белтък и лим. сок - трябва да е гъста , залепя се звездичка от марципан и се похлупва с другата бисквитка. Леко се притискат бисквитките.
С помощта на тънък шприц се шприцова бял шоколад. Оставя се да засъхне за около 1 час на стайна температура.
Коледните капучинови звезди-бисквитки са готови.
Източник: Кулинарен блог: Кулинарно приключение - Габи
Забележка: Бадемов марципан се продава в магазините. На кубче е. Ще го снимам, дано не се приеме като реклама, но този, който ползвам, е много добър и го препоръчвам.
На мен ми трябваше малко повече от 200 г марципан - около 300 г. Тъй като го държах дълго на стайна температура, той добре беше омекнал и затова не се наложи да поставям глазура за залепване между бисквитката и него, както е по рецепта. Леко притиснах бисквитката от всички страни, за да се покаже плънката.
Коментари