Начин на приготвяне
Всички зеленчуци да са с приблизително еднакви размери, разпределете на порция по един брой от всеки зеленчук.
Сложете картофите, цвеклото и морковите в тенджерка на котлона и ги сварете до готовност.
Отцедете, почистете и оставете да се охладят, след това ги настържете на ренде и сложете в отделни чинии.
Яйцата сварете в друга тенджерка до твърд жълтък. Ще ви трябва само жълтъците.
Лука почистете, нарежете на полумесеци и сложете в купа, мариновайте с оцета и сол и оставете за няколко минути.
Херингата нарежете по желание на полумесеци или на по дребни парчета.
Салатата може да наредите в една обща тавичка, но аз предпочитам на всеки да бъде поднесено индивидуална салата, затова ползвах метален ринг. Ако нямате ринг, може да ползвате пластмасова бутилка от газирана напитка - например от кока кола. Отрежете я в средата в най-широката и част, така че да получите ринг с височина около 10 см.
Най-отдолу винаги се реди първо херингата, но аз не обичам рибата да ми е на дъното на чинията, затова подредете така:
Вземете ринга, сложете го в чиния, вземете настърганите картофи, сложете ги най-отдолу в ринга, притиснете добре и разпределете из целия кръг, посолете, сложете черен пипер, намажете с малко от майонезата.
От горе сложете от херингата, разпределете я, сложете от маринования лук. Намажете пак с малко майонеза, след това сложете морков, разпределете, подправете и сложете от цвеклото, подправете, сложете пак малко майонеза.
Накрая настържете един жълтък, подправете и украсете с парченце от рибата и стръкче магданоз.
Издърпайте внимателно ринга и поднесете салатата.
Коментари