Начин на приготвяне
Пригответе си стъклени чаши - 4 бр.
Желатинът се разтваря в 2 с.л вода и се оставя да набъбне за около 10-15 минути. Оставя се настрани.
В тенджера се изсипва млякото, сметаната, захарта и се оставя на умерен огън да къкри, но не и да ври. Разбърква се, за да се разтвори захарта. Сваля се от котлона и се оставя за 10-15 минути да се охлади и се прибавя ванилията и желатинът, разбърква се докато се стопи.
Сместа се изсипва в стъклени чаши под наклон, подпрени в тавичка с хавлиена кърпа, примерно. Оставя се да се стегне за най-малко 4 часа или за една нощ.
Ягодите се поставят в тенджера със захарта и посочената в рецептата вода.
Оставят се да къкрят за около 5 минути при непрекъснато разбъркване. Свалят се от котлона и се изсипват в блендер, за да се пасират и станат на пюре. След това се поставят в цедка, за да се отстранят семките. Охлаждат се на стайна температура и след това се долива сока при панакотата. Охлажда се.
Панакотата с ягоди (Panna Cotta with Strawberry) е готова.
Източник: Home Cooking
Забележка: Ползвала съм замразени плодове от вишни, малко ягоди и боровинки. Може да се ползват всякакъв вид плодове пасирани в блендер.