Напукани коледни сладки

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Напукани коледни сладки
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
45 мин.
Порции
50
"За Коледа важното е сърцето да е весело, домът да е широко отворен за близки и приятели и сладките - да са напукани и много"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч.
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • мусковадо - 1 ч.ч. или 3/4 ч.ч. бяла захар**
  • какао - 1/2 ч.ч.
  • разтворимо кафе - 2 ч.л.
  • ванилия
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 1/3 ч.ч.
  • пудра захар - за овалване (около 1/2 ч.ч.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

**Ако ползвате мусковадо, пресейте през цедка с помощта на лъжица, за да раздробите бучките.

Смесете всички сухи съставки - брашното, солта, какаото, бакпулвера, захарта и кафето. Изсипете зехтина и яйцата.

Разбийте с миксер докато започне да се получава тесто, после с ръце го оформете на топка. Покрийте с фолио и оставете в хладилник за около 20 минути да се охлади.

Пуснете фурната на 160 градуса с вентилатор.

От вече охладеното тесто направете топчета с големина колкото орех и ги оваляйте в пудра захар.

Наредете топчетата на разстояние 2-3 см едно от друго в тава, която сте покрили с хартия за печене. Аз ги направих в 2 тави, като пекох едновременно. Печете около 10-12 минути, не повече.

Опечените сладки ще бъдат меки отвътре и хрупкави отвън. Оставте да изстинат напълно и съхранявайте в кутия до 1 месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: