Начин на приготвяне
В голяма купа се чукват яйцата. Добавят се захарта и ванилията. Добавят се портокаловият сок и олиото. Настъргва се портокаловата кора.
Разбива се с телена бъркалка. Към брашното се добавя бакпулвера и се разбърква. Брашното се добавя постепенно към течните съставки и непрекъснато се разбърква с шпатула.
Гъстотата на тестото за напуканите сладки се получава като кексовото.
Купата се покрива със скреч фолио и се оставя за час в хладилника.
Подготвя се тава с хартия за апечене и купичка с пудра захар.
От сместа се гребва с лъжица. Слага се в пудрата захар и се овалва.
С ръце се оформят топчета и се нареждат в тавата.
Пекат се коледните сладки на 180 °C за около 15 минути.
След изпичане се охлаждат върху решетка. Мм замириса на Коледа с тези лесни коледни напукани сладки с портокал без месене.