Начин на приготвяне
Елдата се сварява предварително по следния начин - измива се с топла вода и се запича леко в тиган докато се изсуши и леко започне да ухае. Това се прави, за да изчезне леко горчивия й вкус. След това се слага във вряща вода за около 15 мин да се свари.
Лука, морковът и пащърнакът се задушават в олио или зехтин. Добавя се домата и се задушава, докато омекне. След това се прибавят картофите и се добавят 2 ч.ч вода.
Когато са почти сварени картофите се прибавят сварените елда и заешко месо и солта. Преди да се свали от огъня се добавя и магданоза.
Ако заешкото месо не е сварено се прибавя преди картофите и когато се свари, тогава се добавят и картофите. От посочените продукти се получава около 400-500 г пюре/яхния.