Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Картофена яхния със заешко и елда

Картофена яхния със заешко и елда

К.ГеоргиеваК.Георгиева
Чирак
53270294
Картофена яхния със заешко и елда
Снимка: К.Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"От тефтерите на Баба - една много вкусна и здравословна яхния със заешко и елда, която на всяка цена трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 - 4 бр.
  • моркови - 1/2 бр.
  • лук - 1 малка главичка
  • пащърнак - 1 малко парче
  • заешко месо - около 50 г сварен
  • домати - 1 бр.
  • елда - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1 щипка
  • олио - или зехтин
  • магданоз - 1 - 2 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата се сварява предварително по следния начин - измива се с топла вода и се запича леко в тиган докато се изсуши и леко започне да ухае. Това се прави, за да изчезне леко горчивия й вкус. След това се слага във вряща вода за около 15 мин да се свари.

Лука, морковът и пащърнакът се задушават в олио или зехтин. Добавя се домата и се задушава, докато омекне. След това се прибавят картофите и се добавят 2 ч.ч вода.

Когато са почти сварени картофите се прибавят сварените елда и заешко месо и солта. Преди да се свали от огъня се добавя и магданоза.

Ако заешкото месо не е сварено се прибавя преди картофите и когато се свари, тогава се добавят и картофите. От посочените продукти се получава около 400-500 г пюре/яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: