Начин на приготвяне
Ябълките се белят и се отстраняват семките и дръжките. Настъргват се в купа. Орехите се почистват и смилат. Локумът се нарязва на малки парченца. Ябълките, след като са си пуснали сок, се отцеждат малко. Смесват се ябълките със захарта и канелата.
От корите за баница се взимат по две. Първата се намазва с олио, а отгоре ѝ се слага другата. В широкия край се нанася част от ябълковата смес, нареждат се парченца локум и се поръсва с орехи. Навива се на руло, реже се на няколко по-малки рулца и се слагат в тавата, застлана с хартия за печене. Това се повтаря и с останалите кори. Пече се в загрята на 170 градуса фурна.
След като се изпече, се загрява малко вода на котлона. Когато заври, се слагат 2 с.л. захар, разбърква се, докато се разтвори. Когато това стане, с получения сироп се сиропира изстиналият щрудел. Когато изстине напълно, се поръсва с пудра захар.